SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

co ma dużo glukozy

  • [...] odchudzające się powinny drastycznie ograniczyć dowóz energii, w tym węglowodanów i kiepskiej jakości tłuszczów (np. źródła utwardzonych tłuszczów, produkty dostarczające dużo tłuszczów nasyconych). Suplementacja okołotreningowa Jeśli nie jesteś w intensywnym okresie budowania masy mięśniowej, to nie istnieją racjonalne przesłanki do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4367 Data: 2020-10-25 10:16:07
  • Wiele osób twierdzi, iż obecnie mamy do czynienia ze skokowym wzrostem ilości nowotworów. Niektórzy sugerują, że powodem jest telefonia komórkowa, inni że zamienniki cukru (słodziki), jeszcze inni że przyczyną raka jest cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Czy cukier ma z nim związek? Dane dotyczą 61 226 kobiet w wieku od 40 do 74 lat. Zbadano [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2080 Data: 2020-10-10 10:38:24
  • To samo, przynajmniej tak wychodzi ze składu :) natomiast zupełnie inne działanie odczuwam po swansonie, nie wiem czym to jest spowodowane. Piłem nawet shoty magnezowe z olimpu i też nic. Natomiast ten magnez od swansona czuje w działaniu. Zmieniony przez - qw3rty w dniu 2020-09-29 11:09:05 ogólnie olimp ma bardzo słabe opinie. To chyba tylko u [...]

    Odpowiedzi: 1892 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2020-10-05 10:34:48 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Jak ustrzec się przed pojadaniem i napadami łakomstwa?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jedzenie jest jednym z warunków naszego życia, dzięki niemu możemy przetrwać. Dostarcza nam potrzebnych do życia składników odżywczych, aby zoptymalizować funkcjonowanie naszego organizmu. Oprócz tego jest doskonałą bazą do osiągania naszych celów sylwetkowych. Kiedy chcemy coś zmienić, np. schudnąć czy poprawić parametry zdrowotne, wówczas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5314 Data: 2020-09-24 12:27:57
  • Z reguły każdy potrzebuje treningu siłowego, niezależnie od wieku czy stanu zdrowia. Do grupy osób, które tego potrzebują szczególnie, należą ci, których poziom cukru we krwi przekracza normy. I właściwie nie ma znaczenia, czy będzie to trening z ciężarami, czy z masą własnego ciała. Chodzi o to, by zmuszać mięśnie do pracy z oporem. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2716 Data: 2020-08-27 10:47:12
  • Większość ludzi słyszała o glutenie, choć mało kto wie, iż w jednym z badań najczęściej zaburzenia podobne do zespołu jelita drażliwego (IBS) wywoływały fruktany (węglowodany krótkołańcuchowe pochodzenia roślinnego zawierające łańcuch cząsteczek fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2599 Data: 2020-08-15 18:10:25
  • Wiele osób używa tarczycy jako argumentu w dyskusji „dlaczego nie chudną”. Twierdzą wtedy, że „mają wolny metabolizm”. W większości wypadków są to niczym nie poparte tezy, funkcjonujące raczej jako wygodne wymówki. W prawie wszystkich wypadkach tycie zależy od utrzymywania dodatniego bilansu energetycznego. Jeśli człowiek objada się wystarczająco [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5187 Data: 2020-07-30 12:35:42
  • [...] się o 0.4 sekundy drugiego dnia testów przy normalnym śnie. Jednak grupa pozbawiona snu straciła 0.8 sekundy, czyli odnotowano pogorszenie wyniku aż o 3%. To jest naprawdę dużo biorąc pod uwagę normalną długość sprintu czy znaczenie biegania w wielu dyscyplinach sportowych (np. każde 1-2 sekundy straty to kosmiczna różnica w biegu na 100 m). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7683 Data: 2020-07-21 16:12:42
  • Dieta wysokotłuszczowa zabija?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pod uwagę podaż energii, np. 2800 kcal dziennie, na tłuszcze przypada od 560 do 850 kcal. Czyli dostarczano tam od 75 g do 93 g tłuszczów dziennie. Czy to jakoś specjalnie dużo? Nie powiedziałbym. Dla porównania, zwykła dieta w grupie kontrolnej dostarczała średnio: od 1800 kcal do 2080 kcal dziennie, rozkład makroskładników: 17-20% protein, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1870 Data: 2020-07-15 07:40:05
  • Olej MCT i olej kokosowy to tłuszcze, które zyskały na popularności wraz z większym zainteresowaniem dietą ketogeniczną. Choć mają wspólne cechy, to jednak są między nimi pewne różnice i każdy z nich ma swoje unikalne zalety oraz zastosowania. Pielęgnacja urody i skóry Wysoki udział kwasu laurynowego w oleju kokosowym sprawia, że jest on [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6560 Data: 2020-07-02 20:13:33
  • Mleko i nabiał: czy jest dla nich miejsce w zdrowej diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na występowanie chorób przewlekłych, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory (w tym różne odmiany raka), nadciśnienie, otyłość, otępienie i choroby alergiczne, które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3367 Data: 2020-07-01 18:24:06
  • [...] wysiłkowej na 800 m (tyle, co nic, bo ok. 1 uderzenie serca mniej), tymczasem w grupie soku z marchwi tętno wzrosło średnio o ~ 11 uderzeń serca na minutę (a to już bardzo dużo). Podsumowanie (Przyjmować 1 g/kg m.c oznacza przyjmować 1 g danej substancji/związku na każdy kilogram masy ciała) Składnik odżywczy Dzienne zapotrzebowanie Przed [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3996 Data: 2020-06-01 08:15:00
  • Ból głowy spowodowany przez kaca jest dość częstym zjawiskiem, które towarzyszy nam następnego dnia po udanej imprezie. Zbyt duża dawka przyjętego alkoholu niesie szereg negatywnych następstw, które musimy odchorować następnego dnia. Jak walczyć z kacem? Najskuteczniejszą metodą jest umiar w piciu. Jeżeli mocno przesadzimy z imprezowaniem, nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8208 Data: 2020-05-22 10:54:51
  • Testosteron a koronawirus i COVID-19

    Artykuł
    Aktualności

    Paolo Pozzillia i Andrea Lenzi podchwycili modny temat i zaczęli spekulować na temat roli testosteronu w kontekście COVID-19 Dane pokazują, że SARS-CoV2 dotyka w 58% mężczyzn. Różnica w liczbie przypadków zgłaszanych według płci wzrasta stopniowo u mężczyzn w grupie wiekowej 60–69 lat i 70–79 lat. W grupach 20–29 lat i 30–39 lat częściej chorują [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5326 Data: 2020-05-19 18:09:04
  • BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy rozgałęzione kluczowe dla wzrostu mięśni, największe działanie jest przypisywane leucynie. Funkcjonuje nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W niektórych opracowaniach pojawiła się sugestia, iż te aminokwasy są związane z opornością insulinową. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3202 Data: 2020-05-05 10:46:50
  • Tytułowe zagadnienie wzbudza tyle emocji, iż znani dawniej, profesjonalni kulturyści obrzucają się nawzajem wyzwiskami. Niedawno w serwisie Youtube wybuchła burza. Greg Doucette ostro starł się z Lee Priestem. Priest twierdzi, iż Doucette nazwał go idiotą. W rzeczywistości Doucette nazwał Priesta „genetycznym fenomenem” i powiedział, iż „jest on [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11635 Data: 2020-05-04 11:09:32
  • Greg Doucette to znany zawodnik mający swój kanał YouTube. Kiedyś miał przykrą wpadkę związaną z przemytem sterydów i innych środków dopingujących (rzekomo wartych 250 tys. dolarów, co wydaje mi się 10-krotnie przesadzoną kwotą). Kosztowało go to tysiące dolarów. W odróżnieniu od większości kanałów w tym serwisie, Greg opiera się na ponad 30 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11365 Data: 2020-05-02 11:39:54
  • Żywność, w którą można i warto zaopatrzyć się na zapas

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2515 Data: 2020-04-18 12:12:25
  • Skąd się bierze insulinooporność?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ograniczenia syntezy glikogenu w wątrobie i lipogenezy de novo. Te procesy są znacząco ograniczane przez insulinooporność i niedobór insuliny. Początkowo komórki β produkują dużo insuliny, starając się wyrównać zaburzone np. w wątrobie czy tkance tłuszczowej procesy. Z czasem, komórki beta w trzustce (Wyspy trzustkowe, Langerhansa) stają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2393 Data: 2020-04-15 13:59:32
  • Czy tłuszcz szkodzi? Rodzaje kwasów tłuszczowych

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] o to, iż w diecie zachodniej przeważają tłuszcze omega-6, a bardzo mało jest kwasów tłuszczowych omega-3. Olej słonecznikowy zawiera znikome ilości kwasów omega-3, a bardzo dużo tych z grupy omega-6. Dużo lepiej wygląda sytuacja w przypadku oleju rzepakowego. Z kolei oliwa z oliwek składa się w największej ilości z kwasów omega-9: potrafi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1385 Data: 2020-04-14 09:22:36